Problémy s prostatou

Prostata má velikost asi jako vlašský ořech a existuje proto, aby zvýšila životaschopnost spermií. Nachází se pod močovým měchýřem a obtáčí močovou trubici.
Ale díky vyššímu věku, dědičným dispozicím, špatné životosprávě, vysokému krevnímu tlaku, nebo cukrovce mohou nastat .
Příznakem zvětšení prostaty je problém s močením. Potřeba častějšího močení, které je obtížné, že je třeba tlačit a proud je slabý. Často při odchodu z toalety muž stále pociťuje tlak v podbřišku a má pocit neúplného vyprázdnění.
bezdomovec s čepicí.jpg
Pocit pálení, nebo řezání, může signalizovat infekci močových cest, které sice můžou být komplikací zbytnění prostaty, ale je nutné jít k lékaři, který předepíše léčbu.
Pocit nedokonalého vyprázdnění způsobuje prostata tlačící zespodu na močový měchýř, kde zůstává určitá část moči a není schopná vytéct. Proto cítíte neustálou potřebu. Někdy může dojít až k inkontinenci (samovolný únik).
Jedním s příznaků, že se něco děje, je tzv. nykturie. Tedy potřeba častějšího nočního močení. Také může docházet k malému úniku moči ve chvíli, kdy muž odchází už vyprázdněný z toalety.
Jak se dá zjistit, že se jedná o zbytnění prostaty?
Nezbývá než navštívit urologa, nebo praktického lékaře, který také toto vyšetření může provést. Není bolestivé, ale také není příjemné. Zavede prst do konečníku a prohmatá prostatu a okolní tkáně. Vyšetření netrvá dlouho. Neodkládejte to. Problémy si neomlouvejte zvyšujícím se věkem a názory, že tím trpí každý stárnoucí chlap.
Pokud vám lékař diagnostikoval zvětšenou prostatu, záleží, pro jakou léčbu se rozhodne. Může vám doporučit volně prodejné léky, které znáte z reklam, ale pokud nezaberou, může vám předepsat alfablokátory. Ale protože mohou vyvolat zdravotní komplikace, je nutné dobře promyslet, zda jsou pro vás vhodné.
Sice každý raději polyká pilulky, než aby skončil na operačním sále, kolikrát je operace nejlepším a neúčinnějším řešením.
Je prováděna při epidurální, nebo celkové anestezii, takže nemusíte mít strach.
stařík na pobřeží.jpg
Ale léčba zvětšené prostaty vlastně nikdy nekončí. Operace, či léky mohou růst zpomalit, nebo i zastavit, ale buňky, které stimulují její růst, se mohou opět nahromadit. Tím pádem se může opakovaně zvětšit.
Někdy se vyšetřením zjistí, že se jedná o rakovinu prostaty. Je velice důležité, aby byla zachycena v časném stádiu, proto je důležité, aby muži, kdy dosáhnou věku padesáti let, navštívili svého lékaře. Pokud byla nemoc už v rodině diagnostikována, měli by muži jít na vyšetření už po čtyřicítce.
Díky krevním testům PSA, lze rakovinu zachytit ve stadiu, kdy ji jinou metodou ještě diagnostikovat nelze.
Počáteční fáze nemoci budete přikládat „jen“ zvětšené prostatě. K lékaři vás donutí jít až bolest kyčlí, zad a končetin. To už je nemoc metastazovaná do kostí a někdy napadne i míchu a způsobí problémy s hybností.
Proto neváhejte a choďte na pravidelná vyšetření, nebo když najednou zjistíte, že už „to není, co bejvávalo“.