Jak přišly české bankovky ke své kráse

Měna, platidlo je mezi lidmi už od nepaměti. V pravěku si neandrtálci mezi sebou měnili kořist, ve starověku pak různé drobné předměty až na konec přišla ke slovu měna, která sjednotila smluvní systém. Určila hodnotu dané věci a bylo snazší tedy obchodovat. Každý národ má měnu svou. Vyznačuje se svým názvem, rozdělením jednotlivých mincí a bankovkami a také vzhledem. I na území České republiky došlo již několikrát ke změně měny. Od rakouských florinů, přes česko-slovenské koruny až po české koruny. Kdo však určil, jak budou vypadat a kdy tomu tak bylo?
 

Rakouský florin

 Jeden zlatý, florin nebo gulden. Vše označovalo tu jednu a samou měnu ve staré říši. Používala se v 18. a 19. stol. Po roce 1892 byl florin nahrazen korunou. Dvě koruny se rovnaly jednomu florinu. Bankovky byly velice zdobné. Byly navíc tištěny ve dvou jazycích ve Vídni. Německy a maďarsky. Mince si každý stát razil sám.
 

Československá koruna

Byla platná od roku 1918 až do roku 1993, kdy došlo k rozdělení Československa na dva samostatné státy. První bankovkou byla dvacetikoruna vydaná v roce 1926. Tyto bankovky byly založeny na zlatě v Národní bance. Patřily mezi nejkrásnější a snadno padělatelné peníze. Návrháři a spoluautoři měny byli třeba Alfons Mucha, Max Švabinský či Otto Gutfreund. Mince měly vlastní razidla a mezi její autorky patřila i Marie Uchytilová-Kučová. Navrhla 1 Kčs, která platila 35 let a stala se tak mincí s nejdelší platností. Vyobrazovala ženu sadící Lípu do země.
 

Česká koruna

Po vzniku samostatného státu České republiky bylo nutné zavést novou měnu. Na počátku se používali i haléře. Pro jejich malou hodnotu však byly v roce 2003 zrušeny a používají se jen bezhotovostně. V dnešní době je užívána hodnota 1,2,5,10,20,50,100,200,500,1000,2000 a 5000. V roce 2008 byla ukončena platnost 20 Kč bankovky a v roce 2011 i 50 Kč. Nyní jsou raženy v mincích.

Návrhy jednotlivých mincí přispěli autoři Ladislav Kozák, Jarmila Truhlíková-Spěváková, Vladimír Oppl, Jiří Harcuba či Jiří Prádler. Oldřich Kulhánek má pak na svědomí podobu všech českých bankovek. Jsou na nich vyobrazeni velcí hrdinové české historie. Karel IV. na stokoruně, Jan Amos Komenský na dvoustokoruně. Dále Božena Němcová, František Palacký, Ema Destinová a na 5000 kč bankovce má čestné místo T.G.Masaryk. U stažených bankovek 20 Kč a 50 Kč jsme se setkávali se Sv. Anežkou Českou a Přemyslem Otakarem I. Každá bankovka září vlastní barvou. Na mincích jsou vyraženy části Prahy či Brna.

Až tedy budete vybírat z bankomatu či platit hotově v obchodě, podívejte se na tu krásu a oceňte hezký motiv a vzhled. Každý Čech by měl znát, jak vypadá česká měna a kdo je na ni vyobrazen. Tak se příště na ten barevný kus papíru důkladně podívejte a připomeňte si tak osobnosti z historie.