Chlor šok jako účinná a bezpečná desinfekce

Úprava vody v zahradních a vnitřních bazénech se provádí mnoha způsoby. Osvědčenou a léty prověřenou metodou je chlorování. Používají se k tomu dva základní typy chlorových tablet.

clor

Rozhodující je stabilizátor

Pro stabilní ošetřování bazénové vody jsou určeny tzv. stabilizované tablety chlornanu sodného. Stabilizace spočívá v obsahu látek, které aktivní chlorovou sloučeninu uvolňují do nádrže postupně. Zároveň lépe odolává povětrnostním vlivům, především slunečním paprskům a zvýšené teplotě vodní hladiny, pomaleji se odpařuje a může působit delší čas. Ve srovnání s chlor šokem obsahuje přibližně polovinu účinných látek, ale je nutné dbát na přesné dávkování a zároveň potřebné parametry vodní náplně, především pH, tvrdost a alkalitu.
Chlor šok naopak stabilizátory neobsahuje. Tím je zajištěno přímé a rychlé https://www.vasecocky.cz/roztoky-pro-kontaktni-cocky.html působení aktivní látky chlornanu vápenatého. Značnou předností je rychlý nástup účinku a zároveň minimální riziko příliš vysoké dávky, neboť se velmi rychle z bazénu odpaří.

chlor šok

Jak a k čemu se využívá šokové chlorování

Tento způsob desinfekce bazénové vody je určen výhradně pro mimořádné události, které souvisí s větším zatížením při provozu nebo vlivem nepříznivého počasí. Využijete jej po každém zazimovacím procesu na jaře, kdy se nádrž připravuje na pravidelný provoz, po každé letní bouřce nebo trvalejším dešti a zároveň jako rychlá likvidace rozmnožené vodní řasy nebo u mléčného zákalu a při tvorbě slizu na stěnách a na dně bazénu. Někteří odborníci doporučují i přes pravidelnou desinfekci provést preventivní šokové ošetření vždy dvakrát za měsíc v průběhu koupací sezóny.

Na trhu existuje velký rozsah balení přípravků od 1 kg až po 40 kg. Aplikace se provádí teprve po důkladném rozpuštění v plastové nádobě s vodou, kdyby se v roztoku vyskytovaly zbylé granule, mohly by nevratně poškodit nádrž vybělením. Roztok se nalévá rovnoměrně podél stěn, současně musí být v provozu filtrace a doba působení je zhruba 12 hodin. Optimální je aplikaci provést večer.